Optometrists, oftalmologs vai optiķis – pie kā veikt vizīti?

Acu ārsts ir un paliks viens no speciālistiem, kas tad tiešām būtu jāapmeklē reizi gadā. Bērniem, piemēram, acu ārsts ir obligāts un pat dažās skolās speciālists var arī atbraukt uz izglītības vietu. Mēs, nenoliedzami, vēlamies, lai mūs izmeklētu profesionālis, kurš varēs ieraudzīt arī mazāko problēmu. Regulāra redzes pārbaude ļaus te atrast novirzes to sākuma stadijā, tādējādi tiešām var izvairīties no veselības problēmām. Kā tieši izvēlēties ārstu, kā arī uz ko vērst uzmanību, centīsimies uzzināt tālāk rakstā.

Kur labāk izdarīt pārbaudi acīm?

Acu redzes pārbaude – kas to var veikt profesionāli? Pirms tam mēs visi devāmies konkrēti pie ārsta okulista, bet tagad šī specialitāte jau ir sadalīta, uzradās profesijas – oftalmologs un optometrists. Ko tieši viņi dara, kā arī ar ko tad atšķiras savā starpā, nemaz nav saprotams. Oftalmologs acu ārsts, kurš veic gandrīz visu, kas saistīts tieši ar redzi. Īpaša kvalifikācija ir oftalmologs – praktizējošais ķirurgs: šis speciālists pilda operācijas uz acīm. Šis ārsts varēs veikt acu pārbaudi, kā arī diagnostiku, nozīmēt ārstēšanas procesu, tostarp jau pēc operācijas, palīdz ārstēt sistēmiskas slimības, kas rada acu slimības (piem., diabēts vai artrīts). Bet, optometrists nodrošina primāro aprūpi acīm. Arīdzen viņa pienākumos ietilpst acu pārbaude, kā arī slimību diagnosticēšana, bet tas neveic ārstēšanu, taču var nozīmēt koriģējošās brilles un arī lēcas, izmeklēt pacientu, var sniegt neatliekamo palīdzību. Ja izmeklējuma brīdī optometrists konstatē būtiskas slimības pazīmes, tas novirzīs pacientu tieši pie oftalmologa, lai nozīmētu īsto ārstēšanu. Bet vēl kāds ne mazāk svarīgs profesionālis arī ir optiķis, cilvēks, kas, savukārt, piemeklē pareizās lēcas, analizējot un interpretējot ārsta izrakstīto recepti. Optiķis ne tikai izgatavo, taču jau pēc nepieciešamības veic briļļu remontu.

Kur un kādā veidā meklēt redzes ārstu?

Pirms skatīt redzes speciālistu, Jums ir jāsaprot – kas ir tas, kas tieši ir vajadzīgs – oftalmologs vai jau optometrists. Kā tas tika augstāk minēts, optometrista uzdevums tomēr ir redzes pārbaude, bet oftalmologa jau ārstēšana. Tādēļ, ka šie ārsti ir medicīniskās personas, tiem jāparādās publiskajā ārstu reģistrā. Ērtībai ir parocīgi, kad iespējams digitāli pierakstīties, ja Jums vajadzīga acu pārbaude, nekā ilgstoši gaidīt, zvanot pa telefonu. Uzreiz apskatiet rekomendācijas, protams, ja šādas ir par izvēlēto speciālistu. Tagad optometrists ir pat atrodams optikas veikalos, kuros var arī uzreiz pasūtīt arī brilles.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *