Vizīte tieši pie acu ārsta – kam tad pievērst uzmanību?

Acu ārsts vienmēr ir jāizraugās samērā pārdomāti. Mēs uzticam šādam ārstam svarīgu lietu – mūsu redzi. Tieši pārbaudīts speciālists spēj saglabāt mūsu dzīves kvalitāti uz ilgiem gadiem. Latvijas teritorijā jau ir daudz profesionālu ārstu, bet kā var viņus uziet? Mūsu laikā cilvēki uzsāk savus meklējumus onlainā, jo tur ir kā rekomendācijas jau par okulistu, gan ir iespēja uziet profesionāli netālu no savas mājas(uzzini te – cik maksā redzes pārbaude). Tomēr vispirms vajadzīgs saprast, kāda ir kvalifikācija, tā kā acu ārsts ir vispārīga definīcija. Tiem jau ir 3 profesijas – oftalmologs, kā arī optometrists un optiķis. Ar ko tad viņi atšķiras savā starpā, mēģināsim izprast tālāk rakstā.

Optometrists, oftalmologs, okulists un kā tie atšķiras?

Redzes pārbaude – kas ir tas, kas šo pakalpojumu var izdarīt kvalitatīvi? Pirms tam mēs gājām konkrēti pie ārsta okulista, bet tagad šī kvalifikācija jau ir dažādota, uzradās tādas profesijas, kā oftalmologs un optometrists. Ko tad viņi dara, kā arī ar ko atšķiras savā starpā, nav saprotams. Oftalmologs acu ārsts, kas dara gandrīz pilnu darba spektru, kas saistās ar acīm. Izdalīta specialitāte būs oftalmologs – praktizējošais ķirurgs: tāds speciālists pilda operācijas uz acīm. Oftalmologs var veikt redzes pārbaudi, kā arī diagnostisko izmeklēšanu, nozīmēt ārstēšanas procesu, savukārt jau pēc operācijas, ārsts palīdz ārstēt sistēmiskas slimības, kuras rada sarežģījumus acīm (piem., diabēts vai artrīts). Savukārt, optometrists nodrošina pamata aprūpi acīm. Arī tā uzdevumos ietilpst acu pārbaude, kā arī kaišu diagnosticēšana, bet tas neveic ārstēšanu, bet drīkst nozīmēt koriģējošās brilles vai lēcas, veikt izmeklējumus, var sniegt neatliekamo palīdzību. Taču ja izmeklējuma laikā optometrists ierauga nopietnas problēmas pazīmes, viņš nosūtīs cilvēku pie acu ārsta – oftalmologa, lai nozīmētu pareizu ārstēšanas gaitu. Bet vēl viens ne mazāk svarīgs speciālists ir optiķis, kurš piemeklē piemērotās lēcas brillēm, analizējot un izprotot acu ārsta izrakstīto recepti. Viņš ne tikai izgatavo, bet arī pēc vajadzības veic briļļu remontu.

Acu ārsts – uz ko tad skatīties, tajā brīdī, kad meklējat?

Pirms tam, kā skatīt redzes ārstu, Jums būtu jāizprot – kas ir tas, kas tieši būtu nepieciešams vai tas būtu oftalmologs, vai jau optometrists. Kā tas tika augstāk minēts, optometrista darbs ir redzes pārbaude, bet oftalmologa jau ārstēšana. Tā kā šie abi speciālisti tad ir medicīniskās personas, tiem jāparādās publiskajā ārstu reģistrā. Protams ir ērti, kad iespējams attālināti pieteikties, ja Jums vajadzīga acu pārbaude, nevis ilgi gaidīt un gaidīt, zvanot pa telefonu. Vienmēr izpētiet atsauksmes, ja šādas jau ir par konkrēto speciālistu. Tagad optometrists jau ir pat pieejams optikas salonos, kur var arī pie reizes uzreiz pasūtīt arī koriģējošās brilles.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *