Kādā veidā atrast sev acu ārstu?

Acu ārsts būtu jāizraugās diezgan pārdomāti. Mēs visi uzticam šim speciālistam svarīgu lietu – mūsu redzi. Tieši labs profesionālis var palīdzēt saglabāt mūsu dzīves kvalitāti ilgus gadus. Latvijas teritorijā protams ir daudz profesionālu ārstu, taču kā var viņus atrast? Mūsdienās cilvēki uzsāk to meklējumus onlainā, jo tur jau ir kā rekomendācijas jau par ārstu, kā arī iespējams uziet profesionāli netālu no savas dzīvesvietas. Bet vispirms vajadzīgs tikt skaidrībā ar kvalifikāciju, tā kā acu ārsts taču ir vispārīgs termins(ielūkojies šeit, lai iegūtu vairāk informācijas – https://www.redzesparbaude.lv/optometrists/). Tiem ir 3 specialitātes – oftalmologs, optometrists un, protams, optiķis. Ar ko tad viņi atšķiras, centīsimies tikt skaidrībā tālāk.

Kas ir optometrists, oftalmologs, okulists – ar ko atšķiras?

Vajadzīga acu pārbaude un arī vajadzīgs acu ārsts, bet kāds tieši tad ir tas īstais? Mūsdienās klīnikā visbiežāk var sastapt vārdu oftalmologs un optometrists, bet vai tiešām šis ir tas pats? Šāda veida okulisti veic redzes pārbaudi, turklāt tiem jau ir ārstējošās personas sertifikāts, tajā pat brīdī atšķirība starp tiem ir. Optometrists skatās pamata acu funkcionēšanu – var noteikt tālredzību un tuvredzību, kā acis redz kopā, bet, kad tiek noteikta jebkāda novirze no normas, kur jau ir vajadzīga ārstēšana, tad pacients būs nosūtīts jau pie acu ārsta. Un tieši oftalmologs acu ārsts jau ir tas cilvēks, kas tad dara detalizētu pārbaudi un profilaksi. Bieži vien oftalmologs tiek saukts par okulistu. Ja pacientam ir nepieciešama ārstēšana, attiecīgi savai kvalifikācijai ārsts pilda medicīnisku vai arī ķirurgiska rakstura ārstēšanu. Bet, optiķis jau ir tas speciālists, kas tad taisa brilles jau pēc acu speciālista receptes. Protams, mūsdienās ir izplatīta kvalifikācija optiķis-optometrists, kas jau var īstenot parastu acu pārbaudi, kā arī izgatavot brilles.

Kur tad vai kādā veidā atrast redzes ārstu?

Pirms meklēt acu ārstu, sākumā būtu jāsaprot – kas tad tieši ir nepieciešams – oftalmologs vai optometrists. Kā tas tika augstāk rakstīts, šī speciālista uzdevums tad ir redzes pārbaude, bet oftalmologa – ārstēšana. Ņemot vērā to, ka šie abi ārsti ir ārstnieciskās personas, viņiem jāuzrādās publiskajā ārstu reģistrā. Protams ir ērti, kad iespējams digitāli pierakstīties, ja nepieciešama acu pārbaude, nekā ilgi gaidīt, mēģinot sazināties telefoniski. Vienmēr izlasiet atsauksmes, protams, ja šādas pastāv par izvēlēto speciālistu. Mūsdienās optometrists jau ir pat pieejams optikas salonos, kuros jau var uzreiz pasūtīt arī koriģējošās brilles.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *