LATVIJĀ RAŽOTS KURINĀMAIS KRĀSNĪM, PLĪTĪM, KAMĪNIEM UN DAŽĀDIEM APKURES KATLIEM.

Ja domājam par kurināmā sagādāšanu, allaž der atcerēties teicienu par to, ka ragavas vislabāk taisīt vasarā un ratus ziemā. Tieši pavasaris un vasara ir labākais laiks, kad sākt gatavoties nākošajai apkures sezonai, jo var veikt uzlabojumus apkures sistēmai, ja tādi nepieciešami, un arī par izdevīgām cenām iegādāties dažāda veida kurināmo. Par jaunu kurināmo sāk rūpēties sākoties pavasarim, kad ir labākais laiks, kad sākt žāvēt malku apkures sezonai, kas sāksies rudenī. Laicīgi jāiegādās ne tikai malka, bet arī citas kurināmo materiālu alternatīvas. Kā lieliskas alternatīvas malkai, jāmin skaidu briketes un granulas, kas ir izmantojamas ne tikai speciālajos apkures katlos, bet arī krāsnīs un kamīnos.

Vairāk lasi arī – https://riga.pilseta24.lv/zina?slug=apkures-granulas-un-briketes-par-zemakam-cenam-ka-gaze

KĀDA VEIDA KURINĀMO LABĀK SARŪPĒT – GRANULAS, MALKU VAI BRIKETES?
Ļoti daudz ko apkures materiāla izvēlē nosaka apkures sistēmas veids. Piemēram, granulas ir vairāk paredzētas speciālajiem granulu katliem, taču briketes var izmantot kā alternatīvu parastajai malkai kurinot krāsni. Kā izlemt par labu vienam vai otram apkures materiālam? Pirmais un noteicošais ir tas, ka kurināmajam ir jābūt sausam. Ja izvēlaties briketes vai granulas, tad jāraugas, lai tās būtu blīvi sapresētas un nedalītos. To vislabāk var pārbaudit briketi nometot pie zemes, jo, ja tā sašķīst, tad nav bijusi gana kvalitatīvi izveidota. Tas ir tādēļ, ka ne tik blīvi presētas briketes ātrāk izdeg un netur siltumu. Brikešu un granulu cena tonnā ir aptuveni 120 eiro, kas ir mazliet vairāk kā krava malkas (tomēr daudz nosaka tas, cik daudz malku lietojat apkures sezonā), un tās tiek piegādātas mitrumu necaurlaidīgos maisos. Noteikti labāk ir izvēlēties kantainas formas kurināmo, jo tas tik ātri neizdeg. Salīdzinājumā ar parastām malkas pagalēm, briketes ir pusotru reizi siltumspējīgākas, tādēļ, kurinot krāsni, nedaudz jāpiešaujas, lai to nepārkurinātu. Jāpiemin vēl viena, ne mazāk svarīga brikešu īpašība – kurināšana laikā neaizsērējas dūmvads.

APKURES KATLI VAI PARASTĀS KRĀSNIS?
Ja vēlaties izmantot granulas kā kurināmo, vislabāk ir uzstādīt speciālu granulu katlu. Kokskaidu briketes būs universālāks risinājums, jo ar tām var kurināt arī krāsnis. Presētās briketes un granulas un to apkures katlu sistēmas mūsdienās ir ērtāks risinājums telpu apkurei ziemā. Kādēļ? Jo tie ir ērtāk izmantojami un salāgojami ar mūsdienu cilvēku dzīves ritmu, jo reti kuram ziemā ir laika kurināt krāsnis visas dienas garumā, lai telpā uzturētu vienmērīgu siltumu. Laikos, kad mājsaimniecībā vienmēr atradās kāds, kuram uzticēt kurinātāja pienākumus, tas bija viegli, taču mūsdienās, atbraucot mājās no darba, reti kuram vēl ir vēlme stundām kurināt krāsni, lai sasildītu mājokli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *