BIOKANALIZĀCIJA VAI SEPTIĶIS – KO IZVĒLĒTIES?

Visu pievadkomunikāciju izbūvēšana no jauna vai tehniskais stāvoklis jau esošajām, ir viena no galvenajām lietām ar ko jātiek skaidrībā plānojot jauna mājokļa celtniecību vai esošā kapitālo renovāciju. Atsevišķi komunikāciju veidi, piemēram ūdens un kanalizācija, ir ierakti zemē, attiecīgi, ja gadās kādas problēmas, tad to novēršana ir sarežģītāka. Kanalizācija pilda svarīgu funkciju, tādēļ tā ir obligāta jebkurā mājā. Ir iespējams izvēlēties starp dažāda veida kanalizācijas un notekūdeņu apsaimniekošanas iekārtu uzstādīšanu. Uzzini vairāk te!

SEPTIĶIS VAI BIOLOĢISKĀ ATTĪRĪŠANAS IEKĀRTA?
Ir trīs dažādi notekūdeņu novades veidi – pieslēgšanās centrālajai pilsētas kanalizācijai; ja šāda iespēja nav, tad ir opcija ierīko bioloģisko attīrīšanas iekārtu vai arī septiķi. Bioloģiskā attīrīšanas iekārtā ir daudzfunkcionāla. Pārstrādāto ūdeni ir iespējams izmantot dārza laistīšanai vai citiem tamlīdzīgiem darbiem. Bio attīrīšanas iekārtas darbošanās prasa elektrības pieslēgumu, bet nevajag satraukties par būtiski palielinātiem rēķiniem, jo patēriņš ir līdzīgs ledusskapim. Septiķis ir vienkāršāks risinājums, jo nav vajadzīga elektrības padeve, taču tā ūdens nedrīkst nonākt dabā un ir regulāri jātīra. Atdalīto ūdeni nedrīkst lietot atkārtoti, tādēļ pāris reizes gadā jāizmanto asenizācijas pakalpojumi, kas septiķi izsūknē.

KĀDU KANALIZĀCIJAS VEIDU IZMANTOT VASARNĪCĀS?
Kanalizācijas sistēmas izveidē savam mājoklim, ir jāpielāgojas pašvaldības noteikumiem. Ir viegli pieslēgties pie pilsētas ūdensvada un kanalizācijas, ja tuvākā caurule atrodas 200 metru attālumā. Izmaksas nosaka dažādi faktori – nepieciešamo materālu cena, darbs tiks veikts pašu spēkiem vai tiks algoti speciālisti un tamlīdzīgi. Ja pieslēgums vietējam kanalizācijas vadam nav iespējams, tad tālāk viss atkarīgs no gruntsūdeņiem, lai cik dīvaini tas nebūtu. Neliela izmēra privātmājā vai vasarnīcā kā risinājumu var apsvērt septiķi, kas periodiski ir jāizsūknē, lai nepiesārņotu dabu. Otra opcija ir bio attīrīšanas iekāras jeb biokanalizācija, kas ir labs risinājums lielām saimēm un platībām, jo patērētā ūdens apjoms tiek filtrēts ar baktēriju palīdzību un pēcāk izmantojams atkārtoti, ties gan ne pārtikā, bet, piemēram, puķu laistīšanā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *