Šodien ir tik neskaitāmas lēcas internetā un arī optikas salonos – kādā veidā veikt pareizu izvēli?

Brīdī, kad tika izgatavotas kontaktlēcas, tad pilnībā pārvērtās indivīdu sapratne par redzes problēmu korekciju. Tālredzīgie un tuvredzīgie pacienti var arī droši braukt ar mašīnu, sportot, peldēt kā arī saredzēt dažāda veida uzrakstus bez brillēm. Bet kā kontaktlēcas parādījās?
Droši vien tas liekas ne visai ticami, taču centieni izstrādāt kontaktlēcas bija jau uzsākti sešpadsmitā gadsimta beigās un tas bija Leonardo da Vinči mēģinājums. No tā palikušajos arhīvos ir 1508.g. skices, kur attēlota ierīce, kas domāta redzes labošanai. Pierakstos aprakstīts, ka sava veida lēca jāuzliek tieši uz acs un tā palīdz redzēt. Mūsu laikmetā zinātnieki jau ir pilnībā pārliecināti, kad konkrēti dotais da Vinči izgudrojums pārtapa jau par šodienas lēcas prototipu.
Taču da Vinči izgudrojums tad nesaņēma piekrišanu un gandrīz 400 gadus tika aizmirsts. Tikai 1887.gadā stikla pūtējs Frīdrihs Müllers izmantoja Leonardo ieceri. Tika radītas sava veida protēzes, kas atdarina acs veidolu. Tā lēcas daļa, kas atrodas uz acs baltuma, bija izgatavota no balta stikla, bet sastāvdaļa, kas ir virs pašas zīlītes – no caurspīdīga.
Bet pa īstam milzīgs sasniegums bija, kad Kevins Tauhey 1947.g. izgatavoja pirmās lēcas ar mazu diametru, kurš apklāja tikai radzeni un bija taisītas no plastmasas, un tās nebija līdzīgas stiklam. Un tad lēcas pārtapa par tādām, kādas tās mēs zinām šobrīd.

Un mūsdienās pat iespējams nopirkt kontaktlēcas internetā, protams, ja Jūs zināt, kādas tieši lēcas nepieciešamas. Bet eksistē pat tāds kontaktlēcas interneta veikals, kur pieejami ārsti, kas varētu pārbaudīt acis un izrakstīt lēcas acīm. Tehnoloģijas attīstās un viss paliek ērtāks. Pie tam, ja pirms tam pirmās kontaktlēcas bija ļoti dārgas, taču šobrīd kontaktlēcas cenas patīkami pārsteidz.

Kam tad vērst īpašu uzmanību, pērkot kontaktlēcas?

Jebkādas kontaktlēcas internetā vai optikas salonā tiks iedalītas dažādos veidos un tipos atkarībā no to mērķa, izejmateriāla, nēsāšanas režīma vai nomaiņas termiņa. Tas ietekmē ne tikai Jūsu izvēli, bet, protams, arī jebkuras lēcas cena būs atkarīga no šiem faktoriem.

Kontaktlēcas pēc izejmateriāla tiek iedalītas cietās vai mīkstās kontaktlēcās. Cietās var kā būt gaisa caurlaidīgas, tā arī nē. Taču mīkstas kontaktlēcas ir visbiežāk atrodamas mūsdienu lietotāju vidū un tās ir hidrogēla vai silikona hidrogēla lēcas, kā piemēram acuvue lēcas.

Pēc to nēsāšanas veida, lēcas acīm var arī dalīt kā dienas, kuras tiek izņemtas vakarā, elastīgas, ko izņem pēc dažām dienām, ilgstošas un nepārtrauktas, kur nēsāt lēcas līdz pat 30 dienām.

Kontaktlēcas iespējams iedalīt pēc nomaiņas termiņa: tradicionālās kontaktlēcaskuras nēsā no sešiem mēnešiem un līdz pat vienam gadam. Lēcas ar plānveida maiņu – vienas dienas, 2 nedēļu, mēneša lēcas. Nav noliedzams, ka, vienas dienas lēcas cena jau būs lielāka ja skatās ilgtermiņā nekā, piemēram, trīsdesmit dienu. Tomēr vienas dienas lēcas ir domātas ļoti jūtīgām acīm.

Pēc krāsas kontaktlēcas interneta veikals kā var nodrošināt gan bezkrāsainas, tā arī tonētas, kā arī krāsas ar nelielām vai diezgan ievērojamām acu krāsas izmaiņām. Kontaktlēcas, kuras paredzētas tikai, lai izmainītu acu krāsu, var ražot ar nulles dioptriju.

Kā redzams kontaktlēcas internetā vai varbūt optikas salonos eksistē diezgan atšķirīgas, būs sākumā vien jāatrod personīgs variants!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *